Skip to main content

A Jóga a mindennapi életben® rendszer

A Jóga a mindennapi életben® rendszer

gyakorlas Swamijivel"A nyugati országokban végzett sokéves munkám során megismertem a modern civilizáció emberének életstílusát, testi és lelki problémáit. Tapasztalataimra illetve felismeréseimre támaszkodva kifejlesztettem a Jóga a mindennapi életben rendszert. Ez egy egymásra épülő szintekből álló szisztematikus módszer, amely magába foglalja az élet minden területét és amely értéket közvetít minden életkorban. Kortól és testi adottságoktól függetlenül mindenki előtt megnyitja a klasszikus jóga útját. A rendszer kidolgozásakor figyelembe vettem a mai civilizáció adottságait, és korunk emberének szükségleteihez igazítottam az ősrégi tanítást - anélkül, hogy annak eredetisége és hatása csorbát szenvedett volna." 

Paramhans Swami Maheshwarananda
Jóga a mindennapi életben rendszer

 A "Jóga a mindennapi életben" egy ideálisan összehangolt nyolcszintű rendszer. A gyakorlatok módszeres elrendezése a biztosíték arra, hogy a rendszer optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt.

1. gyakorlószint - Sarva Hitta Ászanák

Szó szerinti fordításban: 'gyakorlatok, amelyek mindenkinek jók'. Ezek egyszerű nyújtó és bemelegítő gyakorlatok, amelyek rugalmasabbá teszik a testet, s amelyeket bárki el tud végezni kortól és egyészségi állapottól függetlenül. Ezen a szinten megismerkedünk az Önvizsálati Meditáció alapjaival is. A sarva hitta ászanák hat szakaszát összesen tizenkét héten át gyakoroljuk.

2. gyakorlószint - A jóga klasszikus ászanái

A második szint gyakorlatsorát azoknak ajánljuk akik már legalább 3 hónapig gyakorolták a "Jóga a mindennapi életben" rendszer első szintjét. A jóga klasszikus ászanáinak elsajátítása rugalmasabbá teszi a gerincet, és fokozza az erőnlétet. Ezen a gyakorlószinten nagyobb figyelmet fordítunk a lazításra. Az Önvizsálati Meditációban itt koncentrációs gyakorlatokkal ismerkedünk.

3. gyakorlószint - Fokozott tudatosság

Nagyobb hangsúlyt kap a mozdulatok pontos végrehajtása és a koncentráció fenntartása, ami felébreszti az emberben szunnyadó erőket. Az Önvizsálati Meditáció ötvözi a vizualizációs és imaginációs gyakorlatokat az önelemzéssel.

4. gyakorlószint - Haladó ászanák

Elérkeztünk a haladó gyakorlatokhoz, amelyek fokozott figyelemösszpontosítást igényelnek. Ezen a szinten már hosszabb ideig tartjuk ki az egyes testhelyzeteket. Az Önvizsálati Meditáció középpontjában a belső fény ébresztése és az odaadás áll.

5. gyakorlószint - Irányított elemzés

A jóga a belső nyugtalanság lecsendesítésének eszközévé válik. Ehhez egyre elmélyültebb gyakorlásra van szükség. Az Önvizsálati Meditáció az önelemzés technikáját tartalmazza.

6. gyakorlószint - Koncentráció és csakrák

A gyakrolók koncentrációs készsége tovább fejlődik az ászanák végrehajtása során, és a jógát az akadályok leküzdésére használjuk. Az Önvizsálati Meditáció ezen a szinten a csakrákra összpontosít.

7. gyakorlószint - Kérdések feltevése

A jóga filozófiájára és spirituális vonatkozásaira összpontosítunk: „Honnan jövök?”,” Ki vagyok?”,”Mi az életem célja?”. Az Önvizsálati Meditáció tárgya ezen a szinten a Chidakash Dharana 'koncentráció a belső térre'.

8. gyakorlószint - Lótusztó

Az ászanák legmagasabb szintje a Lótuszülés és a különféle gyakorlatok, amelyeket lótuszülésben végzünk. A 8. szinten a gyakorló eléri a Dhyana 'meditáció' szintjét.

Önvizsgálati meditáció

Az önvizsgálati meditáció a jóga a mindennapi életben rendszer egyik alapvető része.  A koncentrációs és meditációs gyakorlatok ugyanúgy szintenként épülnek egymásra,  mint az ászanák és a pránajámák.

Az önvizsgálati meditáció technikái segítenek a jobb önmegismerés, az önuralom és az önmagvalósítás eléréséhez.

Az önvizsgálati meditáció  során először olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek segítségével a tökéletes testi  és lelki nyugalom állapotába kerülünk, majd koncentrációs képességünket, képzelőerőnket és imaginációs képességünket edzzük és fejlesztjük, majd foglalkozunk önnön tudatunk tartalmával, tulajdonságainkkal, nézeteinkkel és gondolkodásmódunkkal.

 

A jógarendszerről bővebben a következő internetes oldalakon található bővebb információ

Jóga a mindennapi életben rendszer - nemzetközi honlap (angolul)
www.yogaindailylife.org

Jóga a mindennapi életben rendszer - magyarországi központi oldal
http://www.joga.hu

Jóga a mindennapi életben rendszer - a jógaórákon  végzett  gyakorlatok  fotókkal illusztrált leírása
https://www.yogaindailylife.org/system/hu/